Leraren

Aikidovereniging Domstad heeft een enthousiast team van leraren die jou graag aikido leren. Maak kennis met ons team van docenten:

Wouter Tolkamp, aikidoka sinds 1998 – 2e dan

Leraar volwassenen

“Als ik op de mat sta, ben ik ‘aan’, wakker en helder. Ik weet dat ik maar aan het aanknopen van mijn hakama hoef te denken en ik kom in dezelfde staat van zijn. Aikido is voor mij meer dan zelfverdediging en bewegen. Het is geen sport alhoewel de training wel een goede workout kan zijn. Aikido is alert zijn, je lijf leren kennen, oefenen in grenzen stellen, zelfbeheersing, contact maken en kordaat optreden. Het is jezelf laten zien en je uiten maar dan niet met je woorden maar met je lijf.”

Annika Weijers, aikidoka sinds 2007 – 1e dan.

“Aikido is voor mij een perfecte sport en is een blijvend onderdeel geworden van mijn leven. Het is geen teamsport, maar je doet het wel met elkaar. Samen onderzoek je de bewegingen en ontwikkel je in je eigen tempo. Het mooie van aikido is ook dat de sport zelf blijft ontwikkelen en er dus niet één waarheid bestaat. Een bijkomstig voordeel is dat tijdens het onderzoeken, je ongemerkt hard aan het sporten bent en hiermee goede conditie opbouwt en een soepel lichaam krijgt.”

Henning Koefoed, aikidoka sinds 1994 – 3e dan

Leraar jongeren

“Ik ben van oorsprong danser en op 27-jarige leeftijd begonnen met aikido. Nu op mijn 54ste zie ik het als een voorrecht om de komende 10 à 15 jaar Aikidotraining te kunnen en mogen geven. Op deze manier draag ik graag mijn steentje bij aan de maatschappij. Bij mijn weten wordt iedere sport met hetzelfde materiaal beoefend, namelijk lichaam, ziel en geest. Soms in contact of juist solo, soms gezamenlijk of in duel… De variaties zijn eindeloos, de basis is steeds hetzelfde. Ik sta voor deze drie-eenheid, lichaam, ziel en geest, maar vind ook dat oneindige prisma aan variaties reuze interessant.”

Jurjen van de Groep, aikidoka sinds 1995 – 4e dan

Leraar volwassenen

“Ik werd ooit geïnspireerd om met aikido te beginnen door Chuck Norris in de TV-serie ‘Walker, Texas ranger’ (geen commentaar…;-)). In de loop der jaren heeft aikido veel betekenissen voor mij gehad. Soms is aikido een ‘work-out’, wat na de coronatijd wel weer lekker is. Vaak is het martiale ‘dans’ waarbij het erom gaat samen te bewegen, een techniek samen uit te voeren en te leren over leiden & volgen, wat ‘werkt’ en wat niet. Je leert jezelf te beschermen door ukemi te nemen, door vallen en weer opstaan (letterlijk & figuurlijk). Dus voor mij is aikido een scholings-, vormingsweg. Het is daarnaast altijd weer anders dan je denkt.”

Jurriaan Postema

Leraar volwassen