Aikido

Aikido is een zelfverdedigingskunst waarbij men zichzelf geen schade laat toebrengen, maar ook de ander geen schade toebrengt.

Het woord aikido bestaat uit de Japanse begrippen voor ontmoeting of evenwicht (ai), levenskracht (ki) en weg (do).
AI – evenwicht, harmonie in jezelf, met anderen, in alle omstandigheden
KI – energie, kracht optimaal gebruik van ademhaling – meer effect met minder spierkracht
DO – de weg door herhaling en met geduld technieken leren en verfijnen

Aikido is een verdedigingssport waarbij de kracht van de aanval wordt gebruikt als basis voor de verdediging. Aikidotechnieken gaan nooit in tegen de kracht en intentie van een aanvaller, maar maken er juist gebruik van om de aanval te neutraliseren.
De training (DO) richt zich op de ontwikkeling van lichamelijke en geestelijke balans (AI) door het efficient uitvoeren van technieken met gevoel voor timing en een optimale ademhaling (KI).

Aikido is gericht op persoonlijke ontwikkeling en kent geen wedstrijden. Aikido is geschikt voor alle leeftijden omdat in aikido zo min mogelijk gebruik wordt gemaakt van spierkracht.

We trainen zonder enige vorm van competitie. Onze lessen zijn geschikt voor jong en oud,
voor mannen en vrouwen.

In aikido wordt, naast het oefenen van verdedigingstechnieken tegen gewapende aanvallers (ontwapeningstechnieken), ook aandacht besteed aan het leren omgaan met de traditionele oefenwapens van de samoerai: het mes (tanto), de stok (jo) en het houten zwaard (boken). Het hanteren van de stok en het zwaard helpen zowel bij het aanleren van een adequate houding, als ook om uit de lijn van de aanval bewegen. Het trainen met de wapens verdiept het inzicht in de timing en focus van de aikido technieken.

Morihei Ueshiba Sensei – grondlegger van Aikido